Jdi na obsah Jdi na menu

Historie

     Dechový orchestr Otavanka vznikl na jaře roku 1984 díky společné vůli bývalých žáků tehdejší lidové školy umění. Postu kapelníka se ujal pan Václav Chodl. První veřejné vystoupení absolvovala Otavanka 1. června 1984 na autorském večeru, který byl zároveň pojat jako přehrávka s účastí kulturní komise, jež následně udělila souboru povolení k veřejnému vystupování. Do května 1985, kdy z důvodu nedostatku volného času většiny členů byla ukončena činnost, hrála Otavanka v následujícím obsazení: Trubky- František Vonášek z Horažďovic, Ladislav Stulík z Horažďovic a Karel Lofelman ze Svéradic, baskřídlovky- Václav Chodl, Jiří Baroch z Neprochov a Karel Šťastný z Horažďovic, klarinety- Luboš Raška z Horažďovic, Petr Kohout z Horažďovic a Pavel Hříšný z Horažďovic, tuba- Václav Vachuška ze Slatiny, bicí- Josef Havránek ml. z Horažďovic, doprovody- Karel Petřík z Horažďovic a Pavel Hůlka z Chanovic.

     V roce 1986 se podařilo obnovit činnost Otavanky a doplnit řady muzikantů a 13. června 1986 absolvovala Otavanka svůj další autorský večer za účasti kulturní komise, tzv. přehrávky, které se konaly v Klatovském divadle, a získala výkonnostní stupeň II,což znamenalo poloprofesionální kvality. Na trumpety hráli pánové František Vonášek, Ladislav Stulík a nově Vladimír Chlan, všichni z Horažďovic. Baskřídlovek se ujali pánové Zdeněk Kovač z Horažďovic na tenor, Vlastimil Bláha z Velkého Boru na baryton a u klarinetů nastoupil k panu Lubošovi Raškovi z Horažďovic i Václav Šmat z Horažďovic a po jeho odchodu na základní vojenskou službu v roce 1988 i pan Jaroslav Jedlička z Horažďovic. Tubu hrál pan Josef Sýkora ze Sušice, bicí pan Libor Lád z Horažďovic, kterého později vystřídal Pavel Karas z Horažďovic a na doprovod se přidal Pavel Mikeš z Horažďovic, Zdeněk Malý z Horažďovic, Pavel Hůlka z Chanovic. S orchestrem si zahráli na trubky i bratr tenoristy Zbyněk Kovač z Horažďovic a syn tubisty Pavel Sýkora ze Sušice. Oproti dřívějšímu uskupení získala po druhé založená Otavanka také dvě zpěvačky: Dagmar Valešovou (později Kovačovou) z Horažďovic a Petru Nešporovou z Horažďovic, která však zde působila jen několik měsíců a do kapely přišel zpěvák a pozdější kapelník Miroslav Říha z Horažďovic.Tehdy povinným zřizovatelem kapely bylo SDH Týnec u Horažďovic.
     Soubor účinkoval řadu let pravidelně na různých sportovních, kulturních a společenských akcích nejen ve městě Horažďovice, okresu Klatovy, Západočeském, Jihočeském kraji, ale rovněž ve Středočeském kraji ( např. pravidelně vystupoval při kulturních akcích ve Zvíkovském podhradí ), zahrál si i na jižní Moravě na festivalu dechových hudeb v Týnci u Břeclavi u příležitosti vinobraní, a na dalších různých akcích. Pravidelně po celou taneční sezonu vyhrával orchestr na plesech, bálech, tanečních zábavách, apod..
     Stejně jako spousta jiných kapel i Otavanka v průběhu let doplnila svůj repertoár o písně dalších žánrů. Dagmar Valešová hrála na klávesy a zpívala, přidal se Vít Hořejší z Horažďovic na baskytaru, který však po několika měsících nastoupil na základní vojenskou službu a na postě baskytarysty pak až do ukončení činnosti působil tenorista kapely a po více než dvaceti letech zakladatel a kapelník současné Otavanky Zdeněk Kovač, který rovněž zastával dalšího zpěváka v jiných žánrech než dechových, sólovou kytaru hrál zpěvák a kapelník Miroslav Říha z Horažďovic, saxofony hráli pánové Luboš Raška z Horažďovic a Jaroslav Jedlička z Horažďovic.
     S Otavankou si zahráli i jiní muzikanti – František Šimáček z Horažďovic – bicí, Jan Egner ze Sušice – saxofon, Jiří Nauš ze Zámyšle – baryton, Václav Kovář z Blatné – baryton, František Opl z Velenov - tenor - baryton, Zdeněk Kilián z Horažďovic - bicí, Jaroslav Raška z Horažďovic - bicí.
     19. ledna 1991 odehrála Otavanka hasičský bál v Týnci u Horažďovic a z důvodu chybějících hráčů jednotlivých nástrojů ( základní vojenská služba ) kapelník kapelu rozpustil. Někteří muzikanti se vydali do jiných kapel a někteří s hraním skončili.
     30. prosince 2012 se po létech sešli při tradiční předsilvestrovské horažďovické zpívané v jedné hospůdce dva pánové ( největší patrioti tehdejší Otavanky a rodáci z Horažďovic ) Zdeněk Kovač a František Vonášek společně se současným bubeníkem a zvukařem kapely Martinem Melzerem a všichni zavzpomínali na krásné roky hraní nejen s Otavankou. Bylo na čase domlouvat hraní v masopustním období a po krátkém návrhu Zdeňka Kovače se shodli,že jim Otavanka chybí, stejně tak v Horažďovicích již více než dvacet let žádná dechová hudba nepůsobí a chybí tak na různých kulturních a společenských akcích. Zdeněk Kovač tedy začal znovu shánět muzikanty. Obsazení se ustálilo v březnu roku 2013 po prvních dvou společných zkouškách v tomto složení: Trumpety- František Vonášek, Vladimír Chlan a Mgr.Kamil Šebek - všichni z Horažďovic; Tenor - kapelník orchestru - Bc. Zdeněk Kovač; Baryton - Jakub Šimáček z Horažďovic; Klarinet es - Mgr. Pavel Zoubek z Klatov; Klarinet b - Miroslav Koutník z Jetenovic; Tuba - Mgr. Viktor Koudelka z Horažďovic; Bicí a zvuk - Martin Melzer z Horažďovic; Doprovodné trubky - Ing. Pavel Mikeš z Prahy a Miroslav Panuška ml. z Hradešic a zpěv Mgr. Dagmar Kovačová z Horažďovic a Ing. Miroslav Panuška st. z Hradešic. V prosinci roku 2013 však sám z vlastního rozhodnutí opouští kapelu František Vonášek. V lednu 2014 však Otavanka získává dalšího trumpetistu, kterým je Mgr. Jan Řehoř z Kozlovic u Nepomuka. V dubnu 2014 do kapely přichází další dva noví zpěváci, kterými jsou Mgr. Dana Slepičková z Horažďovic a Miloslav Ježek z Čepic.
     V současné době kapela již pravidelně koncertuje a rozdává tak radost lidem na různých společenských, kulturních, sportovních i jiných akcích, na dechovkových festivalech v duchu navázání na její dlouholetou tradici.
      Za zmínku určitě stojí, že Otavanka po obnovení své činnosti natočila pro Českou televizi, v srpnu 2014, po roce své činnosti, pořad Putování za muzikou, který měl a dosud má velkou sledovanost. Pořad můžete kdykoli shlédnout v archivu internetového výsílaní České televize i Vy. Stačí kliknout na následující odkaz : http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10482586474-putovani-za-muzikou/214542159010015 
Stejně tak v lednu roku 2015 Otavanka natočila dva hudební pořady v Českém rozhlasu Plzeň. I zde po kliknutí můžete shlédnout vystoupení natočené amatérským kameramanem, našim kamarádem :